Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 22:01 - От нищо - нещо
Автор: gzahariev Категория: Политика   
Прочетен: 1845 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2011 23:01


XXI век, 2011 година, Май, Европа, България – Предизборната кампания вече е започнала. Ще ви разкажа за историята на една държава, в която хората от дълго време живеят заедно без да си пречат. Аз съм млад и нямам поглед над социалистическите времена за това и няма да коментирам тогава как и защо е било. Царско време пък познавам от учебниците по история, защото съм студент в Исторически факултет на Софийски Университет. Лично съм запознат единствено с времето на т.н. „Преход”, който България продължава да осъществява.

По времето на тази междинна фаза в българската история, нашето общество имаше и продължава да има за задача да изгради социум, в който правата на човека да бъдат спазвани, свободата да бъде на пиадестал и всеки да има правото на живот и развитие, което заслужава изначално.

Преди броени дни, обаче, ние станахме свидетели на грозни сцени, които уронват точно тези идеали на цивилизованата част от човечеството. „Националисти” нападнаха хора, които имат различна вяра от тяхната пред собствения им храм и то в европейската столица на България – София. Аз лично никога не съм вярвал, че подобно нещо може да се случи. Когато това е станало аз пътувах и един мой приятел ми позвъня за да ми го съобщи. Онемях за няколко секунди.  Веднага се сетих, че преди известно време се беше случило нещо подобно : футболни фенове и партийни функционери атакуваха храм на „Свидетели на Йехова”. Тогава отново бях озадачен от омразата, която е израстнала в обществото ни и начина, по който тя се проявява. Е, този път наистина не повярвах, докато не видях снимки как окървавен човек лежи на земята. Яйца хвърчат, криминални типове с кубинки и ненавист в очите „щурмуват”, обикновени български граждани, които са отишли да се МОЛЯТ са принудени да се бият. Дали това е нормално? Всеки един от вас знае, че правилният отговор е „НЕ!”.

Не просто „НЕ!”, а онова „НЕ!”, което осъжда този акт и не иска да чуе за подобни случаи никога повече. Но това е емоционалната страна на случилото се. Сега ми се иска да ви представя една малко по-различна и аналитична гледна точка. Вие сами ще прецените дали тя отговаря на истината или не.

Още при освобождението си България не е държава създадена от един етнос и една религия. В границите й освен българи има също гърци, арменци, турци, евреи и др. Като вероизповедание цветовата гама също е изключително пъстра. Имаме си православни, католици, евреи, шиити, сунити и още други. Важното в случая е, че тогава се изгражда една изключително толератна държава, в която хората приемат другите и живеят заедно с тях. Навярно това е следствие от Османската Империя, която смесва много култури и етноси в своите граници, но това в случая няма значение.

След повече от сто години се намираме в „третата” България от Освобождението до ден днешен. След царска и социалистическа, за които преди всичко сме чели, идва ред на новата история на нашата страна, която ние преди всичко познаваме от личен опит. В днешно време ние се борим за евроинтеграция, по-добър живот, срещу „тъмното минало”, което искаме да забравим и какво ли още не. Но зад тези красиви идеи за светло бъдеще и основополагащи човешки права се крие един проблем : свободията, в която живеят българите. Тя е провокирана и насочвана от дадени кръгове. С каква цел? Разделение. Разделение между хората с различен начин на живот, разделение между хората по цветове, по футболни отбори, по музикални предпочитания и разбира се – по религиозни възгледи. Тъжното, драги ми читатели е, че българите преди не са били толкова силно разделяни от подобен тип вражди. Имам чувството, че хората са готови да спорят и за марката хляб, която си купуват от супермаркета. Естествено това разделение ги озлобява и хвърля по-младите и нахъсани в едни по-крайни и неправилни идеи. Един вид те стават радикални в действията и желанията си. За това са виновни медиите, политиците и „интелигенцията”, която не прави нищо смислено за да промени това развитие. Така малко по малко изникват проблеми, които преди не са съществували. Защо ли? Защото в смесените села хората винаги са живели заедно без агресия, а ако е имало проблеми те са били индивидуални, а не колективни. Българи, турци и цигани са съжителствали безпроблемно. Аз го виждам с очите си, когато отивам по различните села. Бабите и дядовците също го казват. Уви, проблемът идва, когато отгоре го създадат. Той не идва от обикновените хора. И така едни грозни провокации разделят обществото ни, като облага от тях получават дадени кръгове. А хората, които лековерно участват в тях без да бъдат достатъчно запознати с дадените проблеми, натрупват една омраза, която не би могла да доведе до друго освен до ответна омраза. И ето как в рамките на 2-3 години в една държава може да се създаде генерален проблем, ако някой не спре тези процеси. По това се вижда дали дадено управление е силно или не – възможността му да се справя с всякакви ситуации – от икономически до междуетнически.

И тъй като сред читателите навярно има хора, които вярват, че в България има истински проблем с малцинствата и че всичко, което се случва е правилно аз съм длъжен да цитирам едно скорошно проучване на Нов Български Университет, до което имах възможността да се докосна лично. Според него българските турци се считат за част от българската нация. Те намират Васил Левски за истински герой и го тачат, не като чужд, а като свой. Причината за това е достатъчно сложна и дълга за един нов коментар, но трябва да отбележа, че основното е : Голяма част днешните турци в България не се отъждествяват с Османската Империя. Както и да е, почитането на Левски само по себе си е фактор, който няма нужда от повече пояснения.

Друга група хора са тези, които твърдят, че в България има религиозен проблем. Храмовете на дадени вероизповедания се множали, а православните тънели в мизерия. Приятели, за това никой вярващ човек не е виновен. Виновни са тези, които трябва да се грижат и да дават средства за тях. Истината е, че българското общество през тези години далеч не е християнско и вярващо. Дори бих искал да цитирам един мой преподавател : „Ние по-скоро сме неопаганисти. Нямаме ценностите на християните, отдаваме всичко на тялото и църковните представители вместо да демонстрират смирание, биват дундуркани с мерцедеси.” Та, когато дадена общност не цени своята религия и религиозна система, това не прави чуждата религия виновна. Не съм забелязал юдеите и мюсюлманите да ви спират да ходите в храмовете.

Преди да завърша ще се спра на още нещо, което ме ужаси. Сред снимките видях много тинейджъри. Истината е, че съм ги виждал и на живо – я по протести, я из университета, я по улиците. Те се познават от далеч. Дали с конските опашки (имитирайки прабългари) или с бръснати глави. Дали с кубинки и камуфлажи или просто с тениски, на които пише „България на три морета” или „Не на Турция в ЕС”. Няма как да ги сбъркате. Тези социални дегенерати много често са следствие от точно това изкуствено разделение между хората или проблемно детство. На тях не им харесва средата, в която живеем и за това изливат болката си под формата на агресия срещу „другите” и то под предтекст, че се борят за доброто на България. Логично е, обаче, мислещият човек да си зададе един въпрос : Дали е за доброто на България да се търси гражданска война на етническа или верска основа? Дали е в полза на България въвличането в международен конфликт на родината ни? Дали е за доброто на България неспазването на законите й и потъпкването на гражданите й? Вярвам, че всеки интелигентен и мислещ читател знае отговора. Би ми се искало в един момент всички да осъзнаят, че социалното напрежение, което се създава не е реално. То е изкуствено и гони дадени цели. Негов инструмент за жалост са зле информираните, лесно манипулируеми вярващи хора и младежите, които по-лесно приемат крайни идеи . В името на борба, която не съществува те рискуват не само своето бъдеще, а и бъдещето на България.

Публикувано в :

http://www.varnautre.bg/no-censorship/comment/item/22445-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE-%E2%80%93-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE



Гласувай:
1



1. анонимен - Моята гледна точка
17.09.2012 08:19
Много интелигентен коментар и много верен.Политиците ни обаче в мнозинството си не са българи от български произход и вероизповедание и това си личи по провежданата от тях политика.За България има други планове и налаганата изкуствено "толерантност" няма да доведе хората до желаното зомбиране.
Нека си признаят с ръка на сърцето всички небългари в България дали приемат българите и православното християнство като равни на техният етнос и религия!
От дълги години се работи против българите и българските национални интереси.Националистическите партии са създадени именно за да се преброят опасните за властта българи и при нужда да се контролират по ВСЯКАКЪВ НАЧИН.Имаме и едни нагласени конфликти,чрез които на българите в България да се набие вина към малцинствата.Тази вина води до още отстъпки към всички небългари и резултатите са налице.
Сайтът varnautre.bg за мен е от супер рекламираните по билбордове из Варна и не може да не е на богати хора.
Всички българи виждат какви са небългарските компактни групи в България-за пред обществото толерантни и добри,уж сме равни,но реално всяка група гледа личните за обществото И интереси и това е за сметка на етническите българи.
Нека си признаят турските общности дали не дискриминират българите,нека си признаят циганските общности дали не дискриминират българите.Важи и за всички останали.
Фалшивите ви идеали и натрапена изкуствено с НПО-та "толерантност,демокрация и ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ" целят точно ПРАВА И СВОБОДИ НАД ТЕЗИ НА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ !
Бил съм дискриминиран от турци,арменци,гагаузи,гърци...къде е моята справедливост???Или може би да си търся правата по съдебен ред?След като и убийци пускат от затвора?!?
В цял свят текат процеси на унищожение на старите народи,на бялата раса и на християнството за сметка на чужди култури.
Процесите в България са създавани и контролирани точно от чужденци и са точно същите като в Европа,страните от бившият СССР и Северна Америка.

цитирай
2. анонимен - продължение от 1 коментар
17.09.2012 08:35
Същите процеси на "почерняване" на белите народи и залязване на родната култура,традиции са супер явни от всякакви масмедии.
В Европа са толерирани ислямът и емигрантите от неевропейски произход и това винаги е за сметка на държавите и народите,които ги приемат.
Всяка силна страна е провеждала политика на силен национализъм!!!
Вижте холивудските филми от последните 30 години-в последните 10 години,особено след 2001-ва изключително много се набляга на "черната музика",негри и латиноси биват издигани до "звезди" от световен ранг и това пак е за сметка на бялата раса и старите народни култури,традиции и изкуство /нещата,които правят едно племе НАРОД и ДЪРЖАВА /-промяната е прекалено бърза и рязка за да приеме някой здравомислещ,че процесите са "естествени".
Та номерата на небългарите да се изкарват "жертви" като богоизбраните няма да минават вече.
Всички чужденци в България,които познавам се делят сами от българите,дискриминират ги и после говорят за "равенство и права" ?!?
Направихте българите да се чувстват чужденци в собствената си страна и искате РАВЕНСТВО?!?Защо не търсите равенство в родните си страни?!?Излезте извън България,отидете из Европа и навсякъде ще бъдете ВТОРА РЪКА ЧОВЕК !!!
И много добре го знаете !!!
Искате българите да са "по-толерантни" а толерантен означава организъм,неспособен да се бори с болести,вируси,бактерии и всякакви други вредни за него организми!Това е оригиналното значение на тази дума "толерантен".
Та искате от българите да са по-католици и от ПАПАТА?!? След като са дискриминирани от чужденците сега те трябва да приемат това безусловно,но в главите на българинът се набива,че е "толерантен,гостоприемен" за чуждите култури?!?
И това е изложено на сайт,който го рекламира варненският травестит Елза Парини по билбордове из цяла Варна,месеци наред?!?Откъде толкова пари?!?
Ще дойде Видовден !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gzahariev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91649
Постинги: 21
Коментари: 58
Гласове: 58
Архив