Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 18:54 - Ку-Ку се завърна
Автор: gzahariev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1701 Коментари: 0 Гласове:
5



Не вярвам да има човек в България, който да не познава марката „Ку-Ку”.

Точно така, онези младежи, които промениха нашата държава в периода 1990-1994 година и продължават да я променят до ден днешен, макар и вече да не са точно младежи. Това предаване създаде звезди на телевизионния и медийния небосклон като Влади Въргала, Слави Трифонов, Васил Василев – Зуека, Стефан Рядков, Мартина Вачкова и още други. Легендарните „кукувци” родиха аварията в АЕЦ „Козлодуй” и изиграха важна роля в сформирането на начина на мислене в съвременна България. Повечето от тях поеха по свой собствен път и продължиха да се изкачват по социалната стълбичка. Какво обаче се случи с „Ку-Ку”? Оригиналният формат на предаването беше спрян през септември 1994 година и то се трансформира в „Каналето”. И така след 14-годишна пауза, чак през 2008 „Ку-Ку” се прероди в „Ку-Ку: Презареждане”. То отново е насочено към студентите и се осъществява предимно от студенти (макар че участват и голям брой професионалисти).

imageВъзроденото „Ку-Ку: Презареждане” стартира като амбициозен проект, но много скоро беше изоставено от именитите си предшественици – оригиналните „кукувци”. Новият екип, който се занимава с предаването, е изправен пред тежки трудности: правят се големи паузи между отделните епизоди и през цялото време са в несигурност дали работата им ще види „бял свят”, т.е. дали ще бъде излъчена в ефир. Въпреки това обаче студентите успяват да си извоюват и награда – броят им „Блондинките” е отличен на IX Медиен Панаир. Малко поммалко предаването се отскубва от задължаващата хватка на легендарния си предшественик, развива собствен стил, съобразен със съвременната телевизия и намира своя нов дом – bTV Action, като това прави предаването единствената студентска телевизия в цяла Европа, излъчвана в национален ефир. Факт, който няма как да бъде подминат с лека ръка. 

По интересно стечение на обстоятелствата един от сценаристите на „Ку-Ку: Презареждане” е моят добър приятел Виктор Минчев. Той е студент по право в Софийския университет. По улицата може да хване окото ви с алтернативния си начин на обличане и свежите си шеги, които пуска и към касиерите в местния супермаркет. И тъй като е млад варненец с иновативни идеи, модерни възприятия и специфичен начин на мислене, аз се почуствах задължен да представя на читателите един разговор с него за него самия, за „Ку-Ку: Презареждане” и за възможностите пред младежите, които искат да се занимават с
телевизия, кино и подобен вид изкуство.

- Здрасти, Вики. Разкажи ни нещо за себе си.

- Здрасти, както вече стана ясно аз се казвам Виктор Минчев. От малкия град дойдох в големия град, за да уча право и нещата се стекоха така, че се занимавам и с телевизия.

- А каква е творческата ти дейност до момента?

- До момента, в който дойдох в София, цялата ми артистична дейност се свеждаше до написването на сценария и участието в два училищни концерта. А откакто съм студент в Софийския университет участията ми са един литературен конкурс, който завърши неуспешно за мен, един друг, който завърши успешно и съответно сценарист в „Ку-Ку: Презареждане”. От време на време се забавлявам и с опити за любителско кино.

- Защо избра точно „Алма Матер ТВ” и „Ку-Ку: Презареждане”?

- Ако трябва да съм честен - защото там беше обявен конкурс и реших да се пробвам.

-  Разкажи ни нещо за Варна: Къде си учил? Често ли се връщаш обратно? Възможно ли е варненските студенти да правят това, което правиш ти в София?

- Учил съм в Първа езикова гимназия. За съжаление не се връщам толкова често, защото градът не ми предоставя толкова възможности, колкото София. Там няма особено много занимания, които да ме привличат.

- Добре, разкажи ни малко за „Ку-Ку: Презареждане”. Защо „Ку-Ку”? С какво се занимавате всъщност?

- „Ку-Ку: Презареждане” точно както и оригиналният формат е студентско предаване. Като цяло се стремим да изследваме живота на студентите, да формулираме проблемите, които ги вълнуват. След като дефинираме важните теми в студентското ежедневие, ние се опитваме да ги предадем на България и света като цяло. Като казвам „света” имам предвид, че нашият екип има и предавания, снимани в чужбина – в Париж и Лил (също и Перник), предстои пътуване и от другата страна на Ламанша, с тамошни студенти и тамошната студентска телевизия.

-  Какъв беше успехът на тези предавания?

- Предаванията бяха излъчени по БНТ. За жалост, обаче, срещнахме некоректно отношение от националната телевизия и те бяха представени на зрителите след полунощ, а както знаете тогава хората са заети да гледат порно, с което ние трудно бихме могли да се мерим (смее се отново Вики).

- Разкажи ни как попадна в „Ку-Ку: Презареждане”? Трудно ли беше да станеш част от това предаване?

-  За ролята на сценарист имаше кастинг. Той беше много сериозен, защото се включиха стотици кандидати от всички висши учебни заведения, а не само от Софийския университет. Трябваше да премина през три рунда, докато стигна до „победата”. И истината е, че моята лична победа беше не само това, че бях избран, а и факта, че на следващия ден по телевизията видях едно момче от кастинга, което седеше до мен и се оказа, че то е писател, който е издал книга, но не беше сред одобрените за работата. Това един вид е и доказателство, че кастингът беше много сериозен и избраните хора са си го заслужили не случайно.

- Навярно хората в предаването наистина са сериозни. Разкажи ни нещо за останалите в „Ку-Ку: Презареждане”.

- Хората от „Ку-Ку: Презареждане” са преди всичко амбициозни, ерудирани млади хора. Това са все студенти по журналистика, кино-режисура, по право, тоест в никакъв случай не може да се каже, че не са наясно с отговорностите, които носят.  

- След известно време, прекарано в предаването, успя ли да осъществиш връзка между него и личния си живот?

- Първоначално аз си мислех, че това ще бъде нещо като хоби, но след известно време се оказа, че това е истинска професия и хората там са много сериозни. Осъзнах също, че ако предаването не ти е приоритет просто нямаш място
в екипа.

- А това не ти ли оказва някакво негативно влияние по време на сесията?

- Аз се старая да отдавам нужното време и на двете. Да, правото е много важно за мен, но се старая да не го абсолютизирам, защото може да се окаже някой ден, че хлябът  ми (пълнозърнест) е именно в телевизията.

- Каква точно е твоята роля в предаването и какво ти носи в личен план?

- Аз съм сценарист, но най-много се гордея с работата си на асистент-оператор, просто защото никой не носи статива така добре като мен (смее се). Какво ми дава? Запознавам се с много известни лица в тази сфера, усъвършенствам писането си, трупам опит най-вече и в крайна сметка е супер яко!

- „Ку-Ку” всъщност е една позната марка в българското медийно пространство. Тежи ли ви името? Позитивно или негативно ви действа това, че сте наследници на едновремешните кукувци?

- В началото, когато течеше кастингът, аз имах своите съмнения дали съм „достоен” да бъда част от „Ку-Ку”, но истината е че двете предавания нямат нищо общо с изключение на името. Да, ние сме техни наследници, но като концепция сме доста различни. Факт е, че името е повече от просто „име”, то е символ на студентския глас, ако мога да се изразя така. До момента за жалост сме имали много негативни отзиви. Включително и от „легендарните” участници в оригиналното предаване, които ни обвиняват, че ги имитираме и че нямаме достатъчно остър публицистичен език. Но този вид критика е нещо хубаво, защото така разбираш къде са ти грешките, усъвършенстваш се и се стараеш да бъдеш по-добър. А относно приликите и разликите със старото „Ку-Ку” трябва да отбележем, че от времето, когато се е излъчвало старото предаване нещата много са се променили. Вече всеки е свободен да говори, каквото си иска, където си иска и както си иска. Освен това и хората са претръпнали в наше време. Просто условията за създаване на предаване, подобно на старото „Ку-Ку” ги няма. България, а и телевизията в България, е различна.  

- А към каква аудитория сте насочени? Какъв тип зрители биха били заинтересовани да ви гледат?

-  Разбира се, предаването е насочено към младежка аудитория, към тези, които все още имат младежко мислене, към студенти... дори и към тези, които не са успели да си вземат изпитите (отново се смее). Сега сериозно – мисля, че би било интересно на всички хора без значение от възрастта им. Поне на майка ми й е интересно, също.

- Ще издадеш ли нещо откухнята на предаването за потенциалните ви зрители? Какво да очакват в следващите предавания?

- Това което могат да видят в бъдеще е: Новата българска музикална звезда Даяна Гретел, представители на сектата „Децата на времето”, децата „Индиго”, българския Джони Деп, българския Асен Блатечки, истината за икономическата криза, а също така и директно отразяване на предстоящия край на света. С няколко думи – все интересни неща. И нека допълня, че това е предаването, което ражда звезди и техните истории. За това има и доказателства – във връзка с епизод, който още не е видял „бял свят”. Той се казва „Популярността” и макар че още не е бил излъчван по телевизията, участничката в него Даяна Гретел беше интервюирана за друго телевизионно предаване, клипът ? във vbox и youtube има над 6 000 гледания. Също така двойникът на Асен Блатечки, който се снима в предаването също беше интервюиран за светски сайт, както и репортерът на предаването. И това, отново пояснявам, е предаване, което все още не е било излъчено.

image-  Благодаря ти за издадените тайни. И все пак не мога да подмина един важен въпрос, имайки предвид сферата, с която се занимаваха старите „Ку-Ку”, а именно – Занимавате ли се със социални теми и политика?

-  По това „Ку-Ку:Презареждане” наистина се различава от оригиналното „Ку-Ку”. Ние не се занимаваме с политика, но със сигурност се занимаваме със социални теми. И преди всичко с тези социални теми, които са свързани с живота на студентите – образованието, което се получава в България, финансиите, с които разполагат студентите, трудностите да си намериш мъж в България(смее се) и разбира се една от най-важните теми, която вълнува всички ни – Предстоящия край на света 2012, който между другото е на 21 декември и съвпада с рождения ден на „Ку-Ку: Презареждане”.

- Тоест освен смях ще има и доста храна за ума?

- В телевизионната програма нашето предаване е записано като „развлекателно предаване”, но то не е предаване от типа на „Аламинут” или „Пълна  лудница”. Това не са само скечове и евтин смях, тоест не е нещо, на което да се смееш на готово. Ние се опитваме да разглеждаме проблемите и от философска гледна точка, но без да правим предаването дидактично.

-  Как и къде читателите могат да се запознаят с „Ку-Ку: Презареждане”?

-  Със сигурност, както всяко нормално нещо на този свят и ние можем да бъдем достигнати чрез facebook. Нашата страница в момента е в процес на обработка, но съвсем скоро ще могат да ни гледат, да четат интервюта, да се запознаят с актьорите и акцентите в предаванията, да разглеждат снимки, да видят нещата, които се случват зад кадър и да станат свидетели на процесите, съпътстващи заснемането на различните епизоди. Тези, които нямат фейсбук могат да ни гледат в ефир по BTV Action, Неделя от 13:30.

- Надявам се читателите да проявят интерес. И все пак ти си от Варна, аз самият съм от Варна и няма как да не те питам дали имате някакви планове за снимки в нашия град?

- Разбира се, Варна е доста привлекателна за снимки особено през лятото, а това, което обмисляме в момента конкретно за града е там да промотираме предаването си и да включим варненци, като участници.

- Има ли филм, чийто сценарий да ти се иска да беше създаден от теб?

- Със сигурност на „Криминале”. Най-великият сценарий в последните 20 години, но освен него още много други – „Ани Хол”, „Вземи парите и бягай”, „Пурпурната роза на Кайро”,  „Вики, Кристина, Барселона”, „Казабланка”, „Китайски квартал”, „Добри момчета”, „Понеделник сутрин”, „Всичко е любов” и много, много други, а заедно с тях и първите 8 сезона на „Семейство Симпсън”.

- Какво очакваш от предстоящия сезон на „Ку-Ку: Презареждане”?

-Абсолютно съм сигурен, че сезонът, който снимаме в момента ще бъде нещо страхотно, много качествено. Иска ми се и хората да ни познават с това, което правим, а не примерно с факта, че водещият ни е хванат да шофира пиян (макар че не съм сигурен, че има книжка… което всъщност го прави още по-скандално…) Абе като цяло  това, което предстои да бъде излъчено is gonna blow your socks off!

- Отделно от „Ку-Ку” какво би искал да бъде развитието ти в личен план?

- Бих искал да продължа работата си за „Ку-Ку: Презареждане”, да успея да го съвместя с някаква дейност, свързана с това, което уча – право, и естествено да си намеря приятелка, да създадем семейство, да си построим къща, да посадим дръвчета (смее се). Като всеки нормален човек искам да постигна успехи в начинанията, с които съм се захванал и особено в обучението си.

- Какво би казал на варненските младежи, които по някакъв начин биха искали да се занимават с кино, театър или телевизия?

- За съжаление трябва да го направят сами. Варна не е място, което предоставя много възможности човек да се занимава с изкуство, под каквато и да е форма. За радост, обаче, живеем в XXI век и всеки може да излезе с GSM и сам да заснеме дори и кратко филмче. Всеки може да бъде режисьор, оператор, сценарист, а приятелите му да бъдат актьори. Няма смисъл и нужда да чакаш някой да дойде  от нищото да ти даде ултра скъпа техника и да ти доведе най-добрите актьори и сценаристи. Човек може да го направи сам, така да се развива и да му е яко.

- Благодаря ти много, Вики. Би ли казал някакви заключителни думи?

-  Да, разбира се.  Учете, защото все някога ще се наложи някой да свърши работата, гледайте „Ку-Ку: Презареждане”, защото ние сме бъдещето и не взимайте наркотици, защото са прекалено скъпи.

image

Със  сценариста Виктор Минчев разговаря Георги Захариев



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gzahariev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91623
Постинги: 21
Коментари: 58
Гласове: 58
Архив