Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 23:05 - Ку-Ку: Презареждане
Автор: gzahariev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3138 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коментарът на мой добър приятел за студентското предаване "Ку-Ку: Презареждане":


В неделя (22.05.2011 год.), едно събитие, случило се в ефира на bTV Action, мина незабелязано. Несправедливо незабелязано. А именно – излъчването на пилотният епизод на студентското телевизионно предаване „Ку-Ку: Презареждане”. Студентите отново имат трибуна за изява и то в bTV Action, а не в някоя петричка кабеларка, примерно. И това ги прави единствената студентска телевизия в цяла Европа, която се излъчва в национален ефир.

Решавам, че заслужават да им се обърне малко повече внимание, затова се насочвам към „щабквартирата” им – 34-ти кабинет във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”.

Лесно мога да позная коя точно е търсената стая – на вратата е залепена заплашителна черно-бяла снимка на Арнолд Шварценегер в ролята на Терминатор, а над него надпис известява: „Телевизия Алма Матер”.

Чуквам и влизам. Денят, в който сме си уговорили среща е снимачен, но аз пристигам преди началото на работния процес, за да можем хем да поговорим на спокойствие, хем да усетя от работната атмосфера на горящите от нетърпение за изява млади хора.

Посреща ме Ангел Иванов, който е репортер на предаването, а също и главен редактор. В стаята са още сценаристът Виктор Минчев и режисьорът Петър Айолов.

-          Понастоящем има три сценарни екипа, които се редуват за всеки следващ епизод – обяснява ми Петър Айолов, по-известен още като бат’ Пецо. Той всъщност е и най-възрастният в екипа, но ако не знаеш това, трудно можеш да предположиш – енергичен работохолик, рядко се включва в разговора ни, постоянно препрочита репликите на актьорите и проверява отново и отново предвидените за снимки локации, за да е сигурен, че всичко е перфектно.

Макар че по-голямата част от колегите му са по-млади от него, те имат по-дълъг стаж в предаването. Ачо, например, държи микрофона на „Ку-Ку: Презареждане” още от първата година на ‘прераждането’ му. Той е и вторият най-дълго задържал се. Превъзхожда го единствено другият репортер – Алевтина Стоянова, която е сред първите избрани да възродят предаването и е единствената ‘оцеляла’ до момента.

Всъщност новото начало за „Ку-Ку” е един изключително сериозен проект. Първите новоизбрани участници в шоуто са селектирани от строго жури, състоящо се от професори от НАТФИЗ. След като е сформиран първият екип, се състои съвсем тържествена церемония, на която легендарните първосъздатели от началото на 90-те „предават щафетата” на своите дългоочаквани наследници.

-          Предполагам, че са имали съвсем различни виждания за това как точно ще изглежда предаването – размишлява Ангел – телевизията е доста изменена от тяхното време – хората вече са претръпнали и трудно се поддават на провокации, често дори не те поглеждат, когато искаш да им зададеш въпрос пред камерата… А Петьо (Петър Айолов бел. авт.), ми е разказвал, че преди двайсетина години, дори умишлено са забавяли ход, за да попаднат в кадър.

Скоро наистина участниците в първото „Ку-Ку”, меко казано, обръщат гръб на младия екип – понякога се стига до откровени нападки и критики – липсва остра публицистика, темите са прекалено злободневни.

-          Няма как да е иначе – включва се в разговора Айолов – вече всеки е свободен да казва каквото си иска, където си иска, както си иска. Не бихме могли да предизвикаме същия ефект като оригиналното шоу.

Всъщност, името действително често им тежи. По време на анкета едно момиче отговаря позитивно на въпроса им дали гледа „Ку-Ку”, като прехласнато се отнася във възхвала на комедийния талант на Зуека. Имат доста трудности, докато я убедят, че вече съществува ново шоу със същото име, което и освен това си заслужава да бъде гледано.

А за това твърдение има и материални доказателства – през 2009-та, епизодът ‘Блоднинките’ е отличен с награда на IX-ти медиен фестивал “Осмата муза”. Оттам насетне, обаче, настават не непременно готини времена за предаването. Прави се една година пауза, в която екипите пишат многобройни сценарии, които се отхвърлят от ръководството на телевизията.

      -   Това, което най-много ни се отдаваше да пишем тогава, бяха многобройни планове как предаването да успее – графици, вътрешни правилници… излишно е да казвам, че нищо от тях не се спазваше…

Малко по малко не остава почти никой от миналите суровия кастинг пред журито от НАТФИЗ. Много хора идват за кратко и си заминават. Някъде по това време идеалната представа, че предаването може да бъде осъществено само от студенти е изоставена. Към екипа се присъединява Светльо Драганов – дипломиран кинорежисьор и преподавател в НБУ, снима успешно предаване в националната телевизия, а също така е режисирал и редица документални филми, отличени и с награди. Още един човек стъпва на борда (или каца в кукувичето гнездо, както ви се харесва),  Китодар Тодоров е един от най-популярните телевизионни актьори в последните години (‘Шоуто на Иван и Андрей’, ‘Пълна лудница’), а в университетската телевизия  също се изявява и като режисьор.

Това дава ефект, появата им инспирира младите студенти и през пролетта на 2010 се появяват още 5 предавания. И тук някъде се явява поредния грандиозен план за спасението на „Ку-Ку”.

Изминали са 2 години от създаването на предаването през юли 2008. год. Би било пресилено да кажем, че периодът е белязан с върхове и падения… най-вече защото паденията преобладават, а върхове, с изключение на отличеното предаване… ами… липсват. И все пак всички продължават да работят здраво, да търсят своя пробив. През май 2010 година, университетската телевизия обявява кастинг за сценаристи. Кандидатите са стотици, макар че повечето не са наясно какво точно представлява предаването. По-важното е, обаче, че са избрани 8 нови човека, които нямат търпение да покажат на всички, че именно те са бъдещето на телевизията, макар че вече сякаш никой не очаква това от младите студенти…

Подписан е нов договор с БНТ, където до този момент са излъчени единствените 9 броя на предаването.

В края на лятото, екипът на телевизията пътува до Париж (столицата на Франция, не че ви подценявам – бел. Авт.), по студентска програма „Младежта в действие”. Заснетият там материал, заедно с нови три броя, снимани в България е излъчен в ефира на държавната телевизия през есента на 2010.

- Разочарованието беше огромно – признава Виктор Минчев, който е избран на кастинга през юни и е най-малкият в екипа. – Всеки от нас - новите, бе нетърпелив да покаже какво може, да види работата си ‘по телевизора’…  В следствие на това, предаванията бяха еклектични, с неясни идеи, всеки дърпаше към своето…

- Стига пък ти! – рязко го срязва Ангел – В интерес на истината, той винаги е твърде критичен към работата си, но имаше и добри отзиви – Сашо Раковски, който преподава във филмово училище във Франция, например, ги хареса много.

Всъщност и двамата премълчават един обективен факт, който силно повлиява за неуспеха на предаванията – те са излъчени от БНТ с огромно закъснение след обявения час, който така или иначе е твърде неблагоприятен – 23:00 – в конкуренцията на най-популярните ТВ лица у нас – Слави Трифонов и Иван и Андрей.  

-          Трудно можем да се преборим с порното – с мрачен сарказъм процежда Виктор.

В края на октомври 2010. от националната телевизия не подновяват договора си с предаването и младите студенти отново се оказват без ефир. Новината се приема със смесени чувства сред екипа. От една страна, е сложен край на мъчителните, поради некоректността на държавната медия, отношения... от друга, обаче, неизвестността кога отново ще видят логото на „Алма Матер ТВ” на екран ги демотивира страхотно. Тогава дори ‘ветеранът’ Алевтина е мислела за отказване.

Витае супер неизвестност – кога ще стартират, къде ще стартират… Носят се слухове за оферти фантоми… Няма нищо, което екипът да може да види черно на бяло, да знае, че да, усилията им ще бъдат възнаградени. Част от избраните броени месеци по-рано сценаристи напускат. Не трябва да се забравя и че по-голямата част от работещите в „АМТВ” са все още студенти и трябва да съвместяват задълженията си в университета и в университетската телевизия. Но ако „Ку-Ку” не е на първо място,  нямаш място тук. В това са категорични. Малко като в „За честта на фамилия Прици”. Не е странно, в екипа има множество киномани – тримата ми събеседници са само част от тях. Това си личи и в самите предавания – драматургията, начинът на заснимане.

Като стана дума за мафиотски фамилии, огромен плакат на дон Корлеоне привлича вниманието ми. От него погледът ми се плъзга по стените, рафтовете и бюрата – всичко натрупано по тях  придава на стаята вид на оказион – гриф от счупена китара, пура, изпушена до половината, множество плакати, майски (!) календар (виж по-долу, бел. Авт.), с образа на Николета Лозанова, маски на известни политици, дори картичка с пожелания за успех, подписана от Cypress Hill, и много други. Карам ги да разкажат по нещо за предметите. Оказва се, че грифът е счупен лично от Джони Деп, само че българският му вариант. Това се е случило по време на снимките на клип на песен, която предстои да видим в новите предавания. Освен актьорът Георги Велизаров (именно придобилият популярност като двойник на Джони Деп – бел. Авт.), в предаването се появяват и много други известни личности – група Q-Check, рапъритe Alex P, Gem, актрисата Гергана Плетньова.

-          И не само това – допълва Виктор – „Ку-Ку: Презареждане” ражда звездите.

Човек би рекъл, че това е евтин рекламен трик, обаче фактите говорят друго – младата Даяна Гретел, за която точно е сниман гореспоменатият музикален клип, е вече интервюирана от репортери на други телевизионни предавания, понастоящем е модел на ‘Визаж’, а въпросният клип има общо около 6000 гледания във vbox7 и youtube (можете да го видите на http://www.youtube.com/watch?v=sb2lKbRy2mI ). Никак не е лошо за предаване, което дори още не е излъчено. В същия брой се появява и ‘българският’ Асен Блатечки, както шеговито го нарича екипа – двойник на известния актьор, който за отрицателно време се прочува – интервюира го светски сайт, а някой от коментарите са, че значително превъзхожда артиста и то не само като актьорски умения. Самият Ангел Иванов също дава интервюта, а участник в друг епизод в последствие гостува в предаването на Венета Райкова. Наскоро екипът дори си припомня, че настоящата звезда на сериала ‘Под прикритие’ Иво Захариев също се е снимал при тях преди години.

Визуалната обиколка на стените минава през карта на света, на която екипът отбелязва местата, където предаването е снимано – правят впечатление Париж и Перник, а през лятото предстои пътуване до Оксфорд и Лийдс. Под картата виси яко надупчен дартс - ако до него нямаше внушително количество натрупани сценарии, човек би решил, че студентите имат твърде много свободно време.

Очевидно не е така, обаче – в  тоя момент в стаята влиза операторът Пламен Бакърджиев – живата (топла, хаха, бел. Авт.), връзка с оригиналното „Ку-Ку” – той е снимал и него.

Тъй като явно скоро снимките ще започнат, ги питам набързо как са се развили нещата след като са изгонени от БНТ поради ‘ниско художествено качество’. Какво са правили ?

-          Dream On – цитира Стивън Тайлър Виктор. И продължава – you got to lose to know how to win.

Истината е, че не са се притеснявали наистина – те са сформирали нещо като  superband  – събрали са режисьори, сценаристи и актьори от най-добрите предавания в българския ефир – Освен Кито, когото вече споменахме, Петър Айолов е бивш сценарист на ‘Пълна лудница’ (‘които откраднаха от нас ‘Пренареждане’, и ние сме дали на българската телевизия нещо, хаха’), Калин Терзийски, също бивш сценарист на ‘Пълна лудница’, е консултант в университетската телевизия. Пламен Бакърджиев е един от най-заетите оператори в ефира. И така, в края на 2010-та и началото на 2011-та цели 3 нови предавания са заснети и монтирани, а сценарните екипи работят нон-стоп и вече цели 7 нови сценария са готови за снимки – ще бъде натоварено лято. По повод на вече написаното се засяга въпросът за темите и стила на предаването, за който те са така критикувани от първосъздателите  – вече се търси повече документалност, с повече динамика, движение буквално и на героите, и на повествованието, малко по-reality, темите са по-отдалечени от политиката и по-близки до нещата, които са неизменни елементи от живота на студентите – парите, образованието и др., без да бъдат повърхностни, със сигурност навеждат на философски размисъл, без да стават дидактични – все пак предаването се изготвя от ерудирани млади хора – в екипа има хора, учещи журналистика, кино режисура, право. Признават, че се възхищават на оригиналното „Ку-Ку”, разбира се, но няма как да се прави вече такъв тип предаване, би било негледаемо.

Връщаме се на събитията от последните месеци. През пролетта нещата вече отиват към щастлива развръзка – тук трябва да се отдаде дължимото и на директора на телевизията г-жа Светла Божилова. Неуморно тя води преговори и търси телевизия, за да се стигне до оня светъл миг, в който „Аlma Mater TV” е приютена от bTV.

И тъй всъщност се връщаме там, откъде започнахме – Неделя 22.05.2011 год. Съвсем официално „Ку-Ку” се завърна. И изглежда, че it’s here to stay.

Младите българи отново имат глас, отново има кой привлече вниманието на обществото към проблемите им. А „Ку-Ку: Презареждане” със сигурност могат да го направят. И макар че рейтингите им не бяха супер високи, предаването със сигурност се прие позитивно от аудиторията (можете да го видите тук - http://vbox7.com/play:mbb857bb ). А се задава и нов сезон, който is going to blow your socks off, всички са убедени в това.

А иначе екипът е сигурен, че няма нищо случайно във факта, че четвъртият рожден ден на предаването съвпада с очаквания край на света – 21.12.2012 год. Все пак в календара на маите има символ, който доста съмнително напомня Coo-Coo. Ама и по тая тема ще видим епизод.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - zdravei te
10.10.2011 23:22
zdr as sum marto mn bih iskal da u4astvam
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gzahariev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91480
Постинги: 21
Коментари: 58
Гласове: 58
Архив